Logo Timpaan Hoofddorp B.V.

Klimaatvriendelijk tuinieren, zo doe je dat!

23-06-2022

Beplanting in je tuin is belangrijker dan bestrating. Bomen en struiken helpen om het klimaat een beetje draaglijker te houden als het tropisch warm is. Dat komt door de verdamping: via de bladeren verdampen planten water en dat zorgt voor een verkoelend effect.

Je kunt zelfs nog meer verdamping creëren: door een deel van je tuin te reserveren voor een vijver. Een boom in de tuin is ook een prima natuurlijke airco. Die houdt het niet alleen in de tuin aangenaam, maar ook in huis doordat je minder zoninstraling hebt.

Help de biodiversiteit vooruit!
Natuur in je tuin is ook beter voor de - moeilijk woord - biodiversiteit. Daarmee bedoelen we de soortenrijkdom in de natuur. Je bent al een heel eind door geen houten schutting te plaatsen, maar een groene afscheiding. Een haag is een prima alternatief.

Toch een schutting? Dan kun je die ook laten begroeien. Zo’n groene erfafscheiding is een fijne plek voor insecten en kleine vogels. Natuurlijk kun je ook nog een nestkastje ophangen als extra schuilgelegenheid.

Laat regenwater snel weglopen
Liever geen natte voeten in de tuin? Dan help je ook de natuur door de bestrating minimaal te houden. Ter hoogte van de beplanting vindt het regenwater snel zijn weg naar de bodem. Met een regenton in de tuin kun je het water trouwens prima hergebruiken, om de planten water te geven in droge tijden. Er zijn zelfs planten die helpen om de wateroverlast tegen te gaan, zoals varens en andere planten die niet bang zijn voor een stevig buitje.